zapisy 2023

Ogłaszamy szkolny konkurs na potrawę wigilijną skierowany dla uczniów TŻiUG. 

Do 17 grudnia należy przesłać zdjęcie potrawy wigilijnej w Waszej interpretacji wraz z recepturą.

Rozstrzygnięcie konkursu: 20 grudnia. Szczegółowy regulamin konkursu znajdziecie poniżej.

 

Powodzenia!

REGULAMIN

I. Postanowienia Ogólne

§ 1. Organizatorem konkursu jest Niepubliczne Technikum Zawodowe w Końskich Zakładu Doskonalenia Zawodowego w Kielcach.

§ 2. Zasady konkursu określa niniejszy regulamin, który wchodzi w życie z dniem ogłoszenia konkursu i obowiązuje do czasu jego rozstrzygnięcia.

§ 3. Konkurs trwa w terminie 04.12. – 17.12.

II. Przedmiot i cel konkursu

§ 4. Przedmiotem Konkursu są potrawy wigilijne.

§ 5. Celem Konkursu jest:

1. Rozwijanie uzdolnień twórczych i doskonalenie umiejętności kulinarnych uczniów;

2. Aktywizacja młodzieży w środowisku szkolnym;

3. Zachęcanie uczniów do prezentacji swoich dokonań;

4. Upowszechnianie idei współzawodnictwa pomiędzy uczniami;

5. Promowanie kierunku kształcenia: technik Żywienia i Usług Gastronomicznych.

III. Zadanie konkursowe

§ 6. Zadaniem uczestników konkursu będzie autorska interpretacja i przygotowanie dania wigilijnego w oparciu o surowce i produkty tradycyjnie wykorzystywane w daniach wigilijnych.

IV. Uczestnicy konkursu

§ 7. Konkurs jest konkursem wewnętrznym – szkolnym.

§ 8. W konkursie mogą wziąć udział jedynie uczniowie Niepublicznego Technikum Zawodowego w Końskich, którzy kształcą się na kierunku: Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych.

V. Zasady przeprowadzenia konkursu

§ 9.

Warunkiem udziału w konkursie jest:

1. Przygotowanie autorskiej potrawy wigilijnej w oparciu o tradycyjne, ogólnodostępne składniki;

2. Sporządzenie receptury potrawy, zawierającej jej nazwę;

3. Wykonanie dokumentacji fotograficznej – zdjęcia potrawy;

4. Przesłanie do dnia 17 grudnia 2020 r. sporządzonej receptury potrawy i zdjęć (maksymalnie 3 fotografie potrawy) na adres: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. .

§ 10. Komisja konkursowa w składzie: Dyrektor Szkół ZDZ w Końskich lub wyznaczona przez niego osoba oraz nauczyciele przedmiotów gastronomicznych, nadzoruje przebieg konkursu oraz dokonuje oceny przygotowanych potraw.

§ 11. Komisja dokonując oceny nadesłanych prac będzie brała pod uwagę oryginalność i pomysłowość przepisu oraz prezentację potrawy (w formie przesłanych zdjęć).

VI. Nagrody

§ 12. Nagrodami w konkursie będzie drobny sprzęt AGD oraz przybory kuchenne.

VII. Rozstrzygnięcie konkursu

§ 13. Rozstrzygnięcie konkursu odbędzie się 20 grudnia 2020 r.

§ 14. Wyniki konkursu zostaną ogłoszone i udostępnione za pomocą strony internetowej Szkół oraz profili w mediach społecznościowych.

VIII. Postanowienia końcowe

§ 15. Decyzje Komisji Konkursowej są ostateczne i nie przysługuje od nich odwołanie.

§ 16. Udział w konkursie oznacza wyrażenie zgody na przetwarzanie danych osobowych oraz wykonanych fotografii. Informacje o nagrodzonych i ich produktach zostaną podane do publicznej wiadomości przez organizatora konkursu.

Niepubliczne Technikum Zawodowe w Końskich Zakładu Doskonalenia Zawodowego od września 2020 roku realizuje projekt pod nazwą: "63 dni chwały - Ocalmy od zapomnienia", który został dofinansowany ze środków Ministerstwa Obrony Narodowej.

Projekt jest skierowany do uczniów koneckiego Technikum ZDZ, którzy na co dzień realizują także kształcenie w ramach klas mundurowych. Działania w ramach projektu mają za zadanie przybliżyć młodzieży historię największego zrywu zbrojnego w okupowanej Europie. Historia Powstania Warszawskiego jest bardzo obszerna i składa się na nią wiele niesamowitych postaci i wydarzeń. Celem projektu skierowanego do uczniów jest przede wszystkim kształtowanie ich postaw moralnych i patriotycznych oraz pogłębienie wiedzy historycznej. W ramach projektu przewidziano spotkania z żyjącymi świadkami Powstania, a także wycieczkę do Muzeum Powstania Warszawskiego. Budowanie więzi międzypokoleniowej oraz kształtowanie postaw patriotycznych młodzieży to proces, który dzięki realizacji tego projektu może zostać wzmocniony o unikatowy przekaz.

W ramach przedsięwzięć projektowych, wytypowana grupa uczniów odbyła serię warsztatów historycznych, które swoją tematyką objęły zagadnienia dotyczące historii i istoty Powstania Warszawskiego. Warsztaty poprowadził Pan Jarosław Wasiński, który na co dzień jest nauczycielem historii w Szkołach w Końskich. Warsztaty dotyczyły wielu kwestii i tematów, które składały się na przebieg Powstania. Dzięki warsztatom uczniowie poznali okoliczności, które poprzedziły wybuch Powstania. Poruszono tematy dotyczące „Akcji Burza”, a także zaprezentowano przebieg walk, uwzględniając rolę kanałów warszawskich oraz organizację poczty polowej. Dzięki materiałom, skryptom i publikacjom, a także tekstom źródłowym przeanalizowano różne aspekty życia w okupowanej Warszawie. Opowiedziano między innymi o trudnościach i problemach z jakimi borykali się powstańcy, a także omówiono wpływ powstania na życie mieszkańców Warszawy. Powstańcza codzienność, życie pod ciągłym ostrzałem, ciągły niepokój i wielki hart ducha. O tym wszystkim uczniowie mogli dowiedzieć się, przeczytać i posłuchać w ramach analizy przepięknej twórczości z tamtego okresu. Zakazane piosenki, czy twórczość K. K. Baczyńskiego, T. Różewicza to tylko niektóre elementy poruszone w ramach warsztatów.

W obliczu dynamicznej sytuacji epidemiologicznej w kraju, część warsztatów odbyła się jeszcze podczas nauki w szkole, natomiast dalsza część została zrealizowana w ramach spotkań na platformie do pracy zdalnej. W ramach projektu uczniowie przygotowali prace plastyczne upamiętniające powstańcze walki. Przygotowano także prezentacje multimedialne, które przedstawiają wybrane sylwetki powstańców warszawskich.

Od 30 listopada następuje zmiana organizacji zajęć w Niepublicznym Technikum Zawodowym w Końskich.
Uczniowie stacjonarnie będą realizować część zajęć praktycznych zawodowych w szkole. Ze względu na konieczność zadbania o bezpieczeństwo uczniów i nauczycieli, duże oddziały zostały podzielone na grupy. Zostały też wprowadzone modyfikacje do planu w taki sposób, aby umożliwić przemieszczenie się uczniów pomiędzy szkołą a domem celem sprawnej realizacji zajęć zdalnych oraz stacjonarnych.
Czerwona pola w poniższym planie dotyczą zajęć realizowanych stacjonarnie (w szkole). Lekcje odbywać się będą w sali A15 (technik logistyk) oraz sali B2 (technik żywienia i usług gastronomicznych) - dotyczy to wszystkich oddziałów.
Obecność na lekcjach jest obowiązkowa. W przypadku podziału na grupy, część uczniów realizuje zajęcia stacjonarnie, a pozostała część zdalnie.
Aktualne pozostają zasady bezpieczeństwa obowiązujące w budynku Szkół w Końskich - obowiązkowa dezynfekcja przy wejściu do szkoły, pomiar temperatury, poruszanie się w maseczkach po częściach wspólnych.
 

Szanowni Rodzice i Opiekunowie.
Drodzy Uczniowie.

Zwracamy się do Państwa z prośbą o wypełnienie ankiety, mającej na celu zebranie Państwa opinii dotyczącej funkcjonowania szkoły i potrzeb społeczności szkolnej.

Prosimy o wypełnienie poniższych ankiet dotyczących diagnozy potrzeb rozwojowych Szkół ZDZ w Końskich.
Diagnoza ta ma na celu identyfikację zarówno potencjałów, jak i problemów szkoły odnoszących sie do obszaru kształcenia ogólnego i zawodowego.
Diagnoza zawiera m.in. potrzeby uczniów w zakresie ich lepszego przygotowania do dalszych etapów kształcenia i poruszania się na rynku pracy, z uwzględnieniem ich indywidualnych potrzeb rozwojowych i edukacyjnych oraz możliwosci psychofizycznych.


Do udziału w ankiecie zapraszamy zarówno uczniów Szkół w Końskich, jak również rodziców i opiekunów uczniów.
Udział w badaniu jest całkowicie anonimowy, a zebrane i przeanalizowane wyniki posłużą do stworzenia rozwiazań zapewniających najwyższe standardy kształcenia i rozwoju w ramach nauki w Szkołach ZDZ w Końskich.

Ankieta dla uczniów Technikum

Ankieta dla uczniów Szkoły Branżowej

Ankieta dla rodziców i opiekunów

 
Dziękujemy za poświęcony czas.

 

UWAGA UCZNIOWIE!
EGZAMIN ZAWODOWY W SESJI ZIMOWEJ - DEKLARACJE

Inormujemy, ze deklaracje na egzamin zawodowy w sesji zimowej są przyjmowane w Sekretariacie Szkół w następujących terminach:
FORMUŁA 2012 - w terminie do 11.09.2020
FORMUŁA 2017 - w terminie do 15.09.2020

VR