Dzień Otwarty ZDZ

W piątek 24. maja w naszej placówce odbył się Dzień Otwarty pod hasłem "Dzień Służb Mundurowych".
Tego dnia można było odwiedzić naszą szkołę i zapoznać się z przygotowanymi atrakcjami.

Oczywiście głównym celem Dnia Otwartego było przybliżenie uczniom ostatnich klas gimnazjów i szkół podstawowych naszej oferty edukacyjnej.
Dzień Służb Mundurowych cieszył się dużym zainteresowaniem. "Za mundurem, do ZDZ sznurem" ;)

W tym roku z racji na poszerzenie oferty kształcenia w klasach mundurowych, nasz dzień otwarty skupił się na zagadnieniach związanych z szeroko rozumianym bezpieczeństwem i ratownictwem.
Wśród gości nie zabrakło przedstawicieli naszych zaprzyjaźnionych służb i formacji, a w tym: 10. Świętokrzyskiej Brygady Obrony Terytorialnej, Komendy Powiatowej Policji w Końskich, Ochotniczej Straży Pożarnej z Kazanowa, a także znajomych pasjonatów ze Stowarzyszenia Jednostka Strzelecka 2026 Końskie.

Tego dnia na przybyłych gości czekało wiele atrakcji. Poza stoiskami służb, na których można było zapoznać się z warunkami naboru i służby, a także używanym sprzętem, można było również podziwiać pokazy przygotowane przez uczniów klas mundurowych i Strzelców z JS2026:
- pokaz musztry paradnej,
- pokazy i nauka budowy broni kbk AKMS,
- pokaz sprzętu i wyposażenia wojskowego,
- nauka pierwszej pomocy,
- pokaz ratownictwa.

To wszystko i wiele więcej czekało na przybyłych na terenie naszej placówki.
Uczniowie kierunku Technik Logistyk opowiadali o logistyce w praktyce, prezentowali pomoce dydaktyczne oraz wyjaśniali, na czym polega nauka w technikum, a także przybliżali kierunki rozwoju po ukończeniu szkoły.
Uczniowie kierunku Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych przygotowali wiele niespodzianek. Na przybyłych czekała pyszna grochówka, a także muffiny z jagodami :) Ponadto chętni mogli spróbować swoich sił w carvingu.
Natomiast na wszystkich niezdecydowanych czekały warsztaty z zakresu doradztwa zawodowego, prowadzone przez naszego szkolnego psychologa.

 

Uczniowie ZDZ Końskie na Ukrainie

W dniach 08-12 maja uczniowie z Niepublicznego Technikum Zawodowego w Końskich wraz z uczniami ze szkół ZDZ z Kielc, Jędrzejowa i Miechowa, wzięli udział w wycieczce na Ukrainę, zorganizowanej przez Biuro Zakładu ZDZ w Kielcach dla uczniów, którzy w mijającym roku szkolnym wykazywali się zarówno ponadprzeciętną średnią, a także wysokim zaangażowaniem w życie szkoły. W wycieczce wzięło udział 10ciu uczniów koneckiego technikum.

Wyjazd rozpoczął się w Kielcach w środę 8 maja, gdzie w godzinach porannych grupy uczniów wraz z opiekunami wyruszyli w kilkugodzinną podróż na Kresy Wschodnie. Po kilku godzinach podróży i przekroczeniu granicy, Ukraina powitała ich przepięknymi widokami: rozciągniętymi aż po horyzont polami złocącymi się rzepakiem i przestrzeniami mieniącymi się zielenią w najróżniejszych odcieniach.

Pierwszym przystankiem podczas wycieczki było zwiedzanie Lwowa. Mnogość polskich śladów, przeniknięte kultury i wszechobecna historia Polski, były odczuwalne na każdym kroku. Oczywiście nie mogło zabraknąć zdjęcia pod pomnikiem Mickiewicza.
Drugi dzień rozpoczął się od wyjazdu na Cmentarz Łyczakowski, gdzie uczniowie zapoznali się z bogatą historią miasta oraz jego obywateli. Odwiedzenie cmentarza, to także niepowtarzalna okazja do odwiedzenia Alei Zasłużonych, wśród których znajdują się między innymi groby Marii Konopnickiej, Władysława Bełzy, czy Gabryeli Zapolskiej. Dziś już integralną częścią Cmentarza Łyczakowskiego, lecz nadal autonomiczną, jest Cmentarz Obrońców Lwowa, znany także pod nazwą Cmentarza Orląt Lwowskich. To tutaj spoczywają bohaterscy Obrońcy Lwowa - młodzież szkolna i akademicka, która w latach 1918 - 1920 broniła Lwowa. Tutaj młodzież zapoznała się z którką historią walk o Lwów, a także zapaliła znicze pamięci. Następnie młodzież udała się do Zbaraża, gdzie mogła podziwiać Zamek oraz posłuchać o obronie Zbaraża, która dzięki Henrykowi Sienkiewiczowi kojarzy się z bohaterskim dowódcą Jeremim Wiśniowieckim. Następnym punktem tego dnia było zwiedzanie Tarnopola.
Trzeciego dnia jednym z punktów było zwiedzanie Iwano Frankowska - Stanisławowa. Dawnego polskiego miasta na przedgórzu Karpackim. W drodze powrotnej młodzież mogła zapoznać się z zabytkami Buczacza, w tym XI wiecznymi ruinami zamku i kościołem polskim. Punktem centralnym pobytu był jednak bal wiedeński w Buczackim Agrarno-Dzierżawnym Koledżu. Była to nie tylko noc pełna nowych znajomości, ale także cenna lekcja dotycząca zwyczajów i kultury ukraińskiej. Po wieczornym balu, czwartego dnia młodzież udała się na zwiedzanie Kamieńca Podolskiego. Dolina Smotrycza i położenie miasta wywarło na wszystkich niesamowite wrażenia. Twierdza w Kamieńcu Podolskim zachwyciła wszystkich swoją okazałością oraz ilością zachowanych elementów. Położenie Twierdzy, jej wnętrz oraz widok na otaczające tereny, zdziwiły niejednego zwiedzającego. Młodzieży nie zniechęciła nawet burza i ulewa, która jedynie dodała uroku panoramie Twierdzy.
Młodzież zakończyła swoją wizytę z nadzieją kolejnych wyjazdów i możliwości poznawania historii i nowych miejsc oraz krajów.

 

Obóz szkoleniowy w Centrum Przygotowań do Misji Zagranicznych

W dniach 15-17 kwietnia na terenie Centrum Przygotowań do Misji Zagranicznych w Kielcach, odbył się obóz szkoleniowy dla uczniów klas mundurowych ze szkół Zakładu Doskonalenia Zawodowego w Kielcach.
102 uczestników ze szkół w: Kielcach, Radomiu, Końskich, Opatowie, Ostrowcu Świętokrzyskim, Starachowicach, Nowym Mieście nad Pilicą, Buska Zdroju i Miechowa, przez trzy dni brało udział w licznych zajęciach rozwijających umiejętności związane z edukacją wojskową i policyjną.
Podczas obozu uczniowie mogli doskonalić swoje umiejętności w zakresie musztry, obsługi broni, a także podnieść swoją kondycję fizyczną. W trakcie obozu, uczniowie z Końskich, prowadzeni przez instruktora - mjra rez. Krzysztofa Nowickiego, mogli praktycznie poznać życie w trybie skoszarowanym, a dzięki ogromnemu doświadczeniu Pana Majora, młodzież mogła wysłuchać niejednego wykładu poświęconego operacjom wojskowym poza granicami kraju.
Młodzież w trakcie swojego pobytu mogła zwiedzić Telegraf, a także wziąć udział w zajęciach rekreacyjnych - miedzy innymi z Mistrzem Polski w Muay Thai.
Obóz zakończył się uroczystym apelem, podczas którego wyróżniono najlepszych uczniów. Wśród nich znaleźli się między innymi:
- uczeń Mikołaj Błaszczyk - I miejsce w rozkładaniu i składaniu kbk AKMS wśród chłopców
- uczeń Krystian Strzałkowski - II miejsce w rzucie granatem oraz przenoszeniu skrzynki z amunicją
- uczennice: Aleksandra Dzwonek i Klaudia Stołowska - za rozkładanie i składanie kbk AKMS
- uczennice: Małgorzata Jach oraz Aleksandra Karkusiewicz za wyniki w strzelaniu z trenażera CYKLOP

 

Zakończenie roku IV klasy

26. kwietnia odbyło się uroczyste zakończenie roku szkolnego klasy IV.
W obecności nauczycieli, rodziców, a także koleżanek i kolegów odbyła się kolejna szkolna uroczystość, która niestety wydarza się co roku.
Pożegnanie ostatnich klas, klas maturalnych, to nieodłączny element każdej szkoły ponadgimnazjalnej.

Młodsi koledzy i koleżanki, pod przewodnictwem Pani Dominiki Stefańczyk przygotowali krótki montaż słowno-muzyczny, w którym zawarli nie tylko najpiękniejsze przesłania, dotyczące nauki, mądrości oraz lat szkolnych, ale także przekazali swoje wspomnienia ze szkolnych korytarzy i czasu wspólnie spędzonego w murach szkoły.
Następnie Pani Dyrektor Kinga Ostrowska wraz z wychowawcą Panią Katarzyną Rupniewską wręczyli świadectwa ukończenia szkoły oraz wręczyli nagrody uczniom, którzy wykazywali się ponadprzeciętną frekwencją, zaangażowaniem w życie szkoły, a także bardzo wysoką średnią.

Na zakończenie wjechała niespodzianka od młodszych roczników. Tort z wypisaną sentencją, osłodził te kilka refleksyjnych chwil.

 

Warsztaty cukiernicze Makro

12. kwietnia grupa naszych gastronomów pod opieką nauczycieli przedmiotów zawodowych - Pani Barbary Oracz i Małgorzaty Dudzik, wzięła udział w Warsztatach Cukierniczych, organizowanych przez Makro Polska.
Podczas warsztatów, młodzież mogła poznać najnowsze techniki w zakresie cukiernictwa i produkcji wyrobów cukierniczych. Młodzież pod okiem szefów kuchni i mistrzów cukiernictwa, mogła spróbować swoich sił w wyrobie pralin, a także mogła poznać i nauczyć się przydatnych w cukiernictwie i gastronomii technik pracy z konkretnymi produktami.