Uczniowie kierunku Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych pod czujnym okiem Pani Barbary Oracz i Małgorzaty Dudzik, przygotowali piękny i pyszny poczęstunek dla wszystkich uczestników konferencji dla pracodawców.
Sztuka carvingu, która pojawiła się na stołach, zdecydowanie przykuwała uwagę zgromadzonych, a cały poczęstunek cieszył się dużym powodzeniem.
Uczniowie na co dzień realizują przedmioty zawodowe, które nie tylko przygotowują ich do zdania egzaminu zawodowego, ale przede wszystkim na zajęciach uczniowie uczą się, jak przyrządzać i wydawać dania i potrawy, a także jak organizować mniędzy innymi takie poczęstunki.
Serdecznie dziękujemy uczniom za zaangażowanie, a opiekunom za przygotowanie uczniów i pracę.
Konferencja dla pracodawców została zorganizowana przez PUP w Końskich w dniu 1. marca w naszej placówce, o czym informowano tutaj ->
https://www.facebook.com/tkn24pl/photos/a.683912961709077/1709045639195799/?type=3&theater
W dniach 23 września - 20 października 2018 r.uczniowie klasy II technik logistyk odbywali praktyki zagraniczne w ramach programu Erasmus+ "sukces zawodowy gwarantowany, gdy europejski staż odbywamy".
Uczniowie na staż udali się do Hiszpanii, a konkretniej do Walencji. Współpraca międzynarodowa jest możliwa dzięki środkom z programów Erasmus+ i PO WER. Uczniowie dzięki zagranicznym praktykom uświadamiają sobie, że Europa jest jednym dużym rynkiem pracy, a oni mogą się stać europejskimi fachowcami.
Walencja, to trzecie co do wielkości miasto Hiszpanii, z liczbą mieszkańców wynoszącą ok. 800 tysięcy. Jest to drugi co do wielkości port w Hiszpanii oraz węzeł kolejowy szybkiej kolei, drogowy i lotniczy. Logistycy zdobywają doświadczenie między innymi poprzez obsługę maszyn i urządzeń w magazynie, poznają i określają zagrożenia związane z transportem ładunków, wypełniają dokumenty procesów dystrybucji ładunków oraz wykonują praktyczne czynności w zakładzie pracy, biurze oraz magazynie.
Wolny czas został zagospodarowany w bardzo aktywny sposób. Uczniowie mogli skorzystać z wycieczek, miedzy innymi do Oceanarium, odwiedzili katedrę w Walencji, a także obszar dziedzictwa UNESCO. Ponadto uczniowie korzystali z możliwości, jakie stwarza bliskość Morza Śródziemnego. Ponadto w aktywny sposób mogli spędzić czas na siłowni, grając w bilard, a także pieszo zwiedzając najbliższą okolicę.
Jak co roku Miejsko Gminny Dom Kultury w Końskich, przygotował półkolonie, podczas których dzieci i młodzież z Końskich i okolicznych miejscowości, mogły wziąć udział w wielu ciekawych i rozwijających warsztatach. W tym roku odbyły się dwa turnusy półkolonii, odpowidnio w pierwszym i drugim tygodniu ferii. Od tego roku Miejsko Gminny Dom Kultury dysponuje częścią budynku wygaszanego Gimnazjum nr 2 przy ul. Partyzantów, dzięki czemu powiększyła się nie tylko przestrzeń prowadzeia zajęć, ale także możliwości organizowania ciekawych warsztatów i spotkań. Uczniowie koneckiego Technikum ZDZ także mogli wziąć udział w organizowanych półkoloniach, jednak w nieco odnmiennej roli. Na zakończenie obu turnusów uczniowie klas mundurowych, mogli podzielić się swoją wiedzą i umiejętnościami z młodszymi koleżankami i kolegami.
Bezpieczne Ferie z ZDZ, to dwa spotkania z dziećmi i młodzieżą, które odbyły się na podsumowanie każdego z turnusów. Podczas tych spotkań dzieci i młodzież mogli uczestniczyć w wielu atrakcjach, które przygotowali dla nich uczniowie ZDZ. Mundurowi pod opieką Pani Dominiki Stefańczyk, zaprezentowali młodzieży pokaz swojego wyszkolenia oraz nauczali, jak bezpieczenie spędzić ferie i nie tylko.
Najpierw odbyła się pogadanka dotycząca wykorzystywanej przez uczniów szkolnej broni, następnie uczniowie zaprezentowali normy szkolne z zakresu rozkładania i składania kbk AKMS. Doping i zachwyt dzieciaków były niesamowite, a uczniowie czując tak ogromne wsparcie, z każdym kolejnym powtórzeniem poprawiali swój rekord. Najlepszy czas podczas tych nieformalnych zawodów, osiągnął uczeń kl. I TL z profilu policyjnego - Mikołaj Błaszczyk - 35 sekund.
Następnie wszyscy uczestnicy mogli samodzielnie spróbować rozłożyć i złożyć karabin.
Następnie w ramach przerwy uczniowie zaprosili młodzież do tańca. Najpierw nauka układu popularnego "Farmera", a następnie kolejne podskoki przy tańczeniu "Belgijki".
Było widać zarówno zadowolenie, uśmiechy, ale także zmęczenie. Bowiem są to wymagające i bardzo energiczne tańce.
Takim oto wstępem uczniowie przeszli do pokazu musztry. Zaprezentowano musztrę zespołową: tworzenie zbiórek, odliczanie, tworzenie szyków marszowych, obowiązki żołnierza w szyku, ale także przekazano młodzieży w czym wyraża się nasz szacunek do symboli narodowych oraz do munduru.
Następnie przystąpiono do pokazu musztry paradnej z wykorzystaniem podkładu muzycznego.
Tutaj widać było, jak ważną umiejętnością w klasie mundurowej jest wyczucie rytmu i muzykalność.
Po chwili odpoczynku dzieci mogły podejść do wystawy sprzętu i wyposażenia, gdzie uczniowie pomagali przymierzyć wszelki zaprezentowany sprzęt.
Na zakończenie spotkania uczniowie przygotowali jeszcze pokaz dynamiczny zatrzymania osoby niebezpiecznej, przy wykorzystaniu taktyk i technik interwencji.
Podsumowaniem spotkania była prelekcja dotycząca pierwszej pomocy. Pani Dominika opowidziała o zasadach dotyczących udzielania pomocy osobie poszkodowanej, a także o bezpieczeństwie oraz prawidłowym wezwaniu pomocy. Nastepnie po pokazie z zakresu prowadzenia resuscytacji krążeniowo-oddechowej, każdy chętny mógł spróbować swoich sił prowadząc samodzielnie RKO na fantomie.
Serdecznie dziękujemy za zaproszenie imożliwość podzielenia sie swoją wiedzą z młodzieżą.
W piątek 18 stycznia w naszej placówce odbył się ostatni z Zimowych Dni Zawodowych.
Tym razem na chętnych czekały wyzwania kulinarne, przygotowane przez naszego nauczyciela zawodu, Panią Barbarę Oracz. Śmiałków nie brakowało, a mnogość przygotowanych na nich atrakcji nie mieściła się na jednym stole.
Najpierw wszyscy chętni zostali zapoznani z zasadami sanitarnymi, dotyczącymi działań w pracowni gastronomicznej. Następnie otrzymali niezbędne wyposażenie - fartuchy kucharskie. Dokonano podziału na zespoły, które realizowały różne zadania. Nadzór nad całością działań sprawowała Pani Barbara Oracz, a pomagali jej uczniowie klasy pierwszej o profilu technik żywienia i usług gastronomicznych. Praca przebiegała w przesympatycznej atmosferze. Nie brakowało łasuchów, którzy próbowali składników ;) Wszyscy bardzo skrupulatnie trzymali się przygotowanych przepisów, nie mogąc doczekać się efektów swojej pracy.
W tym dniu królowała kuchnia włoska, a więc nie mogło zabraknąć tradycyjnej włoskiej pizzy oraz wszelakich odmian makaronu. Uczniowie przygotowali lasagne, pene z sosem carbonara i blognese, a także przygotowali deser - tiramisu. Po udanym gotowaniu, przyszedł czas na degustację. Nikt tego dnia nie wyszedł ze szkoły głodny. Na zakończenie Zimowych Dni Zawodowych, Pani Dyrektor przygotowała dla każdego uczestnika drobny upominek. Wszyscy uczestnicy uczestniczyli w co najmniej jednym zimowym dniu zawodowym. Byli także weterani wszystkich przygotowanych przez nas atrakcji. Nie mogło oczywiście zabraknąć podziękowań za zaangażowanie dla uczniów, którzy bardzo aktywnie włączyli się przygotowanie oraz organizację Zimowych Dni Zawodowych.
Serdecznie dziękujemy wszystkim za udział i zaangażowanie.
Już dzisiaj zapraszamy do udziału w wiosennym Dniu Otwartym w naszej Szkole.
Zimowa pogoda opuściła nas na chwilę, co nie znaczy, że się nudzimy. Wręcz przeciwnie! W naszej Szkole nawet w ferie jest pełno atrakcji i chętnych, aby z nich skorzystać. Nie inaczej było podczas Zimowego Dnia Sportowego, który odbył się w środę 16 stycznia. Licznie zebrana młodzież mogła pod fachowym okiem spędzieć aktywny dzień, bez narzekania na pogodę.
Rozpoczęlismy od rozgrzewki i wyjaśnienia, na czym polegają ćiczenia na Bungee Fitness. Ta bardzo popularna odmiana Fitness jest równiż dostępna w naszej szkole, lecz nie polega ona wyłącznie na czerpaniu uroku z oszukiwania grawitacji, ale na wykorzystaniu wsparcia uprzęży i gumowych lin do prawidłowych ćwiczeń. Dzięki naszej instruktorce, Pani Leonidzie Sobczyńsiej, każdy mógł pod czujnym okiem spróbować ćwiczeń na Bungee. Wykonywanie ćwiczeń w rytm muzyki, jak w popularnym Fitnessie, przyprawiło niejednego uczestnika o rumieńce, a kolejne zmiany czekały z wielką niecierpliwością na swoją kolej. W międzyczasie wszyscy pzybyli mogli rozgrzać swoje mięśnie na rowerkach i bieżni, a także przy stole to tenisa i na trampolinach. Po intensywnych ćwiczeniach na Bungee, przyszedł czas na wspólne ćwiczenia na trampolinach oraz na stepach. Żeńska część uczestników, która z resztą była większością, z wielką radością korzystała z wszelkich atrakcji i z nieukrywanym uśmiechem na twarzy. Najmłodsi uczestnicy mogli także zmierzyć się w rozgrywkach unihokeja. Ponadto można było poćwiczyc indywidualnie, z urządzeniami i przyrządami, piłkami, skakankami, obciążeniami. Nie brakowało również chętnych do zmierzenia się w starciu z workiem, który skusił niejednego uczestnika.
A to jeszcze nie koniec atrakcji, bo już w piątek będzie można skorzystać z naszej pracowni gastronomicznej, w której pod czujnym okiem nauczycieli przedmiotów zawodowych, będzie można spróbować swoich sił w kulinarnym straciu z kuchnią polską i włoską.