zapisy 2023

25 maja odbył się w naszej szkole Dzień Otwarty dla uczniów gimnazjów.

Podczas tego dnia przygotowanych zostało mnóstwo atrakcji dla zwiedzających placówkę, takich jak: prezentacja wyposażenia wojskowego, pokaz ratownictwa i pierwszej pomocy, nauka składania broni czy też zawody w strzelaniu do tarczy.

Dużym zainteresowaniem cieszyły się zajęcia sportowe prowadzone przez panią Leonidę Sobczyńską, podczas których uczniowie mieli okazję spróbować swoich sił w ćwiczeniach na bungee fitness, które stanowi absolutną nowość w Końskich. Ponadto nasi goście mogli zagrać w ping-ponga czy też skorzystać z siłowni wewnętrznej i zewnętrznej.

Uczniowie naszej szkoły oprowadzali gimazjalistów opowiadając o wiodących kierunkach kształcenia oraz prezentując doskonale wyposażony budynek szkolny, z nowoczesnymi salami dydaktycznymi, klimatyzowanymi pomieszczeniami, posiadającym udogodnienia dla osób niepełnosprawnych (m.in. winda, podjazd). Prezentacją oferty dydaktycznej zajęli się również pani Dominika Stefańczyk oraz pan Zdzisław Brzozowicz, nauczyciele przedmiotów związanych z innowacja policyjną i wojskową.

Od nowego roku szkolnego pierwszoklasiści będą mogli poza wyżej wspomnianymi innowacjami zapisać się na zajęcia związane z e-sportem i robotyką oraz - w przypadku kierunku technik żywienia i usług gastronomicznych - kuchnią włoską i klasą barmańską. 

Dziękujemy wszystkim uczniom za udział w Dniu Otwartym, a tych którzy tego dnia nie byli z nami zapraszamy serdecznie do naszej placówki, bo u nas szkoła jest zawsze dla Was otwarta.

Dziękujemy portalowi tkn24.pl za wizytę w naszej szkole i przygotowanie relacji  - Dzień otwarty w II LO, ZSP 1 i ZDZ w Końskich

Jeśli chcecie wiedzięc więcej o naszej ofercie kształcenia, zapraszamy do zapoznania się z poniższym artykułem - E-sport wkracza do Końskich

 

Dziesięcioro uczniów z klasy II technik logistyk/technik żywienia i usług gastronomicznych od 15 kwietnia przebywa na czterotygodniowych praktykach realizowanych w Walencji (Hiszpania) w ramach projektu „Sukces zawodowy gwarantowany, gdy europejski staż odbywamy” realizowanego ze środków PO WER na zasadach Programu Erasmus+.
Logistycy zdobywają doświadczenie między innymi poprzez obsługę maszyn i urządzeń w magazynie, poznają i określają zagrożenia związane z transportem ładunków, wypełniają dokumenty procesów dystrybucji ładunków oraz wykonują praktyczne czynności w zakładzie pracy, biurze oraz magazynie.
Uczniowie kierunku gastronomicznego swoje umiejętności doskonalą w restauracjach i kawiarniach. Gotują i podają potrawy oraz profesjonalnie obsługują gości.
Uczestnicy projektu oprócz samej Walencji zwiedzili również miasteczko Cuenca (dziedzictwo UNESCO), Alarcon, Altea, Benidorm oraz Denia. W Walencji natomiast zwiedzili Oceanarium oraz Biopark. Młodzież była również na meczu i uczestniczyła w corrida de torros.
Obok poznawania nowych twarzy oraz zawierania przyjaźni uczniowie dość aktywnie spędzają wolny czas, m.in. grają w ping-ponga, bilard, korzystają z siłowni. Największą atrakcją i przyjemnym wypoczynkiem jest dla nich pobyt na plaży oraz kąpiele w morzu.

 

Zapraszamy młodzież Szkół ZDZ z woj. świętokrzyskiego do udziału w konkursie fotograficznym „Szlakiem mjr. Jana Piwnika „Ponurego”. Inicjatywa ta organizowana jest przez Komendę Wojewódzką Policji w Kielcach, która realizuje kampanię społeczną pod nazwą „Policjanci w służbie Niepodległej 1919-2018”. Patronat nad konkursem objęli Wojewoda Świętokrzyski i Komendant Główny Policji.

Głównym celem konkursu jest podniesienie poziomu wiedzy na temat historii Policji i upamiętnienie miejsc historycznie związanych z losami policjantów, ze szczególnym uwzględnieniem patrona świętokrzyskiej Policji – mjr. Jana Piwnika „Ponurego”.

Uczestnicy konkursu mogą nadsyłać prace (fotografie) w trzech obszarach tematycznych:

  1. Szlakiem patrona świętokrzyskiej Policji – mjr Jan Piwnik „Ponury” – życie i pamięć.
  2. Udział Policji świętokrzyskiej w uroczystych obchodach świąt państwowych i rocznic.
  3. Służba i pamięć – reportaż fotograficzny z miejsc upamiętnień, izb tradycji i muzeów.

Szczegółowe informacje o konkursie dostępne są na stronie internetowej ZDZ w Kielcach.

Kliknij w link i dowiedz sie więcej.

27 kwietnia 2018 r. w Technikum Zawodowym ZDZ w Końskich odbyło się zakończenie roku szkolnego i pożegnanie klas IV. Część oficjalną rozpoczął Dyrektor Robert Górecki. Następnie zostali wyróżnieni i nagrodzeni najlepsi absolwenci. Gratulacje i podziękowania wraz z upominkami otrzymali również absolwenci zaangażowani w życie szkoły. Pracowali oni na dobre imię i promocję szkoły reprezentując nas na uroczystościach lokalnych oraz różnych szczeblach konkursów i zawodów, w tym także sportowych.
Uczniowie klasy I przygotowali dla absolwentów krótki program artystyczny, a klasy III wypiekli podczas zajęć praktycznych pyszne torty oraz muffinki.
Po wręczeniu wszystkich dyplomów i nagród Dyrektor życzył wszystkim absolwentom podejmowania trafnych decyzji i powodzenia w życiu zawodowym i osobistym. Następnie absolwenci otrzymali świadectwa ukończenia technikum, ostatni raz uścisnęli dłoń na pożegnanie i wyszli w świat dorosłych, odpowiedzialnych i samodzielnych ludzi.
„Przed wami jakże trudny egzamin i nie mówię tu o zbliżającej się maturze. Przed wami egzamin zwany życiem. Teraz wszystko zależy już tylko od Was. Wierzę, że ten okres czterech wspólnie spędzonych lat będzie przynosił sowite plony. Pragnę, abyście kierowali się w życiu mądrością, abyście byli dobrymi ludźmi pełnymi empatii i troski o drugiego człowieka. Abyście w tym świecie ludzi dorosłych i ciągłym pędzie znaleźli Wasze miejsce na ziemi, cudowną, wspaniałą miłość oraz prawdziwych i oddanych Przyjaciół” – takie słowa skierował na zakończenie Dyrektor Szkoły do jej absolwentów.
Podczas pożegnania klas czwartych absolwentom towarzyszyła ekipa telewizji TKN24. Relacja z wydarzenia na www.tkn24.pl oraz w serwisie YouTube.

 

25 kwietnia 2018 roku uczniowie klas czwartych szkół ZDZ w Końskich uczący się na kierunkach: „technik logistyk” oraz „technik żywienia i usług gastronomicznych” wyjechali na jednodniową wycieczkę dydaktyczną do Warki. Towarzyszyli im nauczyciele oraz dyrektor szkoły – Pan Robert Górecki. Celem wycieczki było zwiedzenie największego zakładu pracy w tym mieście - Browaru Warka. W trakcie wyjazdu uczniowie mogli prześledzić proces warzenia piwa, zobaczyć warzelnię i jedną z największych kadzi filtracyjnych w Europie, linie rozlewnicze, sortownię oraz pakowanie i magazynowanie gotowego produktu. Dwugodzinna wycieczka z przewodnikiem pozwoliła na obejrzenie współczesnych budynków browaru. Podczas pobytu w browarze uczniowie szczegółowo poznali proces produkcji piwa i wielowiekowe tradycje warzenia piwa w tym mieście.
Browar w Warce jest jednym z najnowocześniejszych browarów w Europie. Stosowane tu rozwiązania technologicznie są rozwiązaniami pionierskimi w skali światowej. Browar doceniany jest nie tylko za wytwarzane tu piwo, ale również za dynamiczny rozwój i wysoką jakość zarządzania. Jest on drugim, co do wielkości zakładem Grupy Żywiec, odpowiadającym za blisko jedną piątą produkcji, co pozwala na uzyskanie pozycji wicelidera polskiego rynku piwa. Zdolności produkcyjne browaru w Warce sięgają 3,5 miliona hektolitrów piwa rocznie.
Wycieczka wieńcząca czteroletni cykl kształcenia w Technikum ZDZ w Końskich była doskonałą okazją nie tylko do integracji między uczniami i kadrą dydaktyczną, ale także chwilą odprężenia przed zbliżającym się egzaminem dojrzałości.

 

VR