W piątek 18 stycznia w naszej placówce odbył się ostatni z Zimowych Dni Zawodowych.


Tym razem na chętnych czekały wyzwania kulinarne, przygotowane przez naszego nauczyciela zawodu, Panią Barbarę Oracz. Śmiałków nie brakowało, a mnogość przygotowanych na nich atrakcji nie mieściła się na jednym stole.

Najpierw wszyscy chętni zostali zapoznani z zasadami sanitarnymi, dotyczącymi działań w pracowni gastronomicznej. Następnie otrzymali niezbędne wyposażenie - fartuchy kucharskie. Dokonano podziału na zespoły, które realizowały różne zadania. Nadzór nad całością działań sprawowała Pani Barbara Oracz, a pomagali jej uczniowie klasy pierwszej o profilu technik żywienia i usług gastronomicznych. Praca przebiegała w przesympatycznej atmosferze. Nie brakowało łasuchów, którzy próbowali składników ;) Wszyscy bardzo skrupulatnie trzymali się przygotowanych przepisów, nie mogąc doczekać się efektów swojej pracy.

W tym dniu królowała kuchnia włoska, a więc nie mogło zabraknąć tradycyjnej włoskiej pizzy oraz wszelakich odmian makaronu. Uczniowie przygotowali lasagne, pene z sosem carbonara i blognese, a także przygotowali deser - tiramisu. Po udanym gotowaniu, przyszedł czas na degustację. Nikt tego dnia nie wyszedł ze szkoły głodny. Na zakończenie Zimowych Dni Zawodowych, Pani Dyrektor przygotowała dla każdego uczestnika drobny upominek. Wszyscy uczestnicy uczestniczyli w co najmniej jednym zimowym dniu zawodowym. Byli także weterani wszystkich przygotowanych przez nas atrakcji. Nie mogło oczywiście zabraknąć podziękowań za zaangażowanie dla uczniów, którzy bardzo aktywnie włączyli się przygotowanie oraz organizację Zimowych Dni Zawodowych.
Serdecznie dziękujemy wszystkim za udział i zaangażowanie.
Już dzisiaj zapraszamy do udziału w wiosennym Dniu Otwartym w naszej Szkole.

VR