W dniach 06-07 czerwca 2017 roku uczniowie Niepublicznego Technikum Zawodowego w Końskich w ramach projektu realizowanego w szkole pn. " Hotelarz i Kucharz Inteligentni Specjaliści - nowe technologie motorem rozwoju edukacji zawodowej" brali udział w warsztatach kuchni molekularnej w Lublinie pod czujnym okiem Jean Bossa.Zajęcia rozpoczęły się od części teoretycznej podczas której Jean Boss omówił różne formy przygotowania dań z użyciem technik kuchni molekularnej. Następnego dnia podczas ćwiczeń praktycznych młodzież z pomocą specjalistów przygotowywała potrawy, które następnie trafiały do degustacji. Wszyscy mogli wykazać się przy sporządzaniu sushi, lodów oraz wielu innych potraw z wykorzystaniem ciekłego azotu. Była również chwila odpoczynku - uczniowie zwiedzili miasto. W ostatnim dniu każdy uczestnik otrzymał certyfikat ukończenia szkolenia w zakresie kuchni molekularnej. Kuchnia molekularna nieustannie wzbudza ogromne emocje. To nowy trend w światowej gastronomii. Liczba sympatyków gotowych podjąć próbę opanowania tej nowej sztuki przyrządzania potraw, sukcesywnie wzrasta. Kuchnia molekularna stawia sobie za cel osiągnięcie idealnego, czystego i doskonałego smaku potraw, serwowanych w zaskakujących formach, jednakże przy użyciu wyłącznie świeżych i naturalnych składników. Udział młodzieży w warsztatach był dla nich nowym doświadczeniem, które w przyszłości mogą wykorzystać w swojej pracy zawodowej.
W dniu 6 czerwca uczniowie Niepublicznego Technikum Zawodowego w Końskich z profilu technik logistyk uczestniczyli w wycieczce do huty szkła w Sandomierzu. Uczniowie podczas tej wycieczki poznali jak działa jedna z prężniej działających firm w Polsce i na świecie z ogromnym zapleczem logistycznym. PILKINGTON to prestiżowa firma zajmująca się produkcją szkła od 1826 roku. NSG Group - właściciel marki PILKINGTON jest obecnie największym światowym producentem szkła. Ich wyroby produkowane są w 28 krajach na czterech kontynentach ,a szkło sprzedawane jest w aż 105 krajach.
12 czerwca 2017 r. w Szkołach ZDZ w Końskich odbył się konkurs kulinarny „Smaki Hiszpanii”. Konkurs odbył się z dwóch powodów: przede wszystkim promocja jubileuszu 70-lecia istnienia Zakładu Doskonalenia Zawodowego w Kielcach oraz 25 –lecia funkcjonowania Szkół w ramach jego struktury organizacyjnej oraz rozpowszechnianie projektu „Europejską drogą stażu. OLE!” realizowanego
w ramach programu Erasmus+ „Mobilność osób uczących się i kadry w ramach kształcenia zawodowego”. Konkurs był przedłużeniem wrażeń ze słonecznej Hiszpanii, w której uczniowie Niepublicznego Technikum Zawodowego ZDZ w Końskich odbywali miesięczną praktykę zawodową. Podczas konkursu zaproszeni goście mogli obejrzeć prezentację przygotowaną przez uczniów, którzy wrócili ze stażu zagranicznego w Walencji. Uczniowie zaprezentowali miejsca swoich praktyk; logistycy odbywali praktyki w firmach i zakładach transportowo-spedycyjnych, natomiast gastronomia gotowała i serwowała posiłki, desery, kawy w restauracjach i kawiarniach.
Po raz kolejny Szkoła ZDZ w Końskich uczestniczyła w obchodach Dnia Dziecka zorganizowanego przez Dom Kultury w Końskich który odbył się 28 maja 2017 roku. Hitem okazało się przyozdabianie pierników. Każdy z małych uczestników otrzymał w zamian za wykonane własnoręcznie dekoracje pierniczków nagrody. Wielkim zainteresowaniem cieszył się pokaz Carvingu przygotowany przez uczennicę I klasy Angelikę Szostak. Zarówno dzieci jak i dorośli byli zachwyceni umiejętnościami uczennicy. Wielu z pośród uczestników Dnia Dziecka próbowało swoich sił w rzeźbieniu w owocach. Nasi uczniowie pomagali również w pokazie z pierwszej pomocy przedmedycznej przygotowanego przez Marcia Pytlosa.