zapisy 2023

Mazurki, babki wielkanocne, serniki a także tradycyjny barszcz wielkanocny, jaja faszerowane oraz tarta – oto potrawy przygotowane przez uczniów koneckich szkół podstawowych na konkurs „Potrawy Wielkanocne” zorganizowany przez Szkoły ZDZ w Końskich. 
Do rywalizacji stanęło 8 dwuosobowych zespołów reprezentujących Szkołę Podstawową nr 1 w Końskich, Zespół Placówek Oświatowych w Rogowie,  Szkołę Podstawową nr 2 w Końskich oraz Zespół Placówek Oświatowych w Stadnickiej Woli. Zadaniem uczestników było przygotowanie dowolnej potrawy lub ciasta związanego z tematyką wielkanocną.
Celem konkursu było propagowanie tradycyjnych potraw związanych ze Świętami Wielkanocnymi poprzez m. in. rozwijanie uzdolnień twórczych, doskonalenie umiejętności kulinarnych, aktywizację młodzieży w środowiskach szkolnych, zachęcanie uczniów do prezentacji swoich dokonań oraz reprezentowanie swojej szkoły na zewnątrz. Innym celem było także upowszechnienie idei współzawodnictwa oraz promowanie szkoły ZDZ w Końskich.
Jury oceniało pomysłowość, wygląd, ale przede wszystkim smak prezentowanych potraw. Istotnym kryterium był także wkład pracy poszczególnych zespołów włożony w ich przygotowanie.
Zwycięską potrawą okazała się wielkanocna pascha – pochodzenia północno-rosyjskiego, przygotowana z twarogu, śmietany, masła, z dodatkiem m. in. cukru, wanilii i bakalii przez Martynę Krupę oraz Nicol Majchrzak reprezentujące Szkołę Podstawową nr 1 w Końskich. Na podium znalazł się również barszcz biały, muffiny, ciasto marchewkowe, jaja faszerowane oraz sernik.

Lista zwycięzców:
Miejsce I: Martyna Krupa i Nicole Majchrzak - Szkoła Podstawowa nr 1 w Końskich
Miejsce II: Natalia Nowek i Sara Olak - Zespół Placówek Oświatowych w Stadnickiej Woli
Miejsce III: Antonella Chianese i Aleksandra Wolska - Szkoła Podstawowa nr 2 w Końskich
oraz ex aequo Marta Kucharska i Zuzanna Zygmunt - Zespół Placówek Oświatowych w Rogowie.

Finał konkursu odbył się w dniu 28 marca b. r. a zwycięzcy otrzymali nagrody rzeczowe w postaci sprzętu kuchennego i książek o tematyce kulinarnej.
Na zakończenie Dyrektor Szkół ZDZ w Końskich Pan Robert Górecki podziękował wszystkim uczestnikom i ich opiekunom za udział w konkursie oraz życzył zdrowych, radosnych i spokojnych Świąt Wielkanocnych.

23 marca 2018 roku uczniowie naszej szkoły uczestniczyli w zajęciach na strzelnicy w Nowym Mieście nad Pilicą. Nadzór nad nimi sprawowali pani Dominika Stefańczyk - nauczyciel innowacji wojskowej oraz pan Zdzisław Brzozowicz - nauczyciel innowacji policyjnej.
Do zajęć praktycznych uczniowie przystąpili w umundurowaniu. Strzelectwo w grupie mundurowej pozwala naszym uczniom poznawać, ćwiczyć i doskonalić m.in. zgrywanie przyrządów celowniczych, przyjmowanie prawidłowych postaw strzeleckich czy wyciskanie języka spustowego.

W dniu 20 marca 2018 roku odbyło się w naszej szkole spotkanie z przedstawicielami policji poprowadzone przez st. sierż. Piotra Przygodzkiego oraz podkom. Sylwię Sobczyńską. Tematem spotkania było zachowanie się obywatela wobec funkcjonariusza policji oraz funkcjonariusza policji wobec obywatela. Przedstawiciele policji przedstawili najczęściej spotykane sytuacje podczas legitymowania oraz zatrzymania obywatela, zwracając szczególną uwagę na to co jest dozwolone a co  zabronione w zachowaniu zarówno naszym jak i stróża prawa.
Następnie odbył się wykład prowadzony przez pana Marcina Szyposzyńskiego z Inspekcji Sanitarnej w Końskich, który przybliżył uczniom tematykę dotyczącą szkodliwości dopalaczy. Omówiony został wpływ substancji psychoaktywnych na nasze zdrowie oraz zachowania jakie mogą nam towarzyszyć po ich zażyciu. Każda przekazywana informacja poparta została przykładem, a uczniowie chętnie włączali się w dyskusję na ten temat.
Końcowym elementem spotkania była projekcja krótkiego filmu podsumowującego najważniejsze informacje na temat szkodliwości dopalaczy.

1 marca odbyło się spotkanie integracyjne w stadninie koni „Stajnia u Ciepłego” w Pile dla 32 uczniów  klas II TL i III TŻ w których uczą się dzieci posiadające orzeczenia o potrzebie kształcenia specjalnego.
To już drugie tego typu spotkanie, którego celem było kształtowanie właściwych relacji z osobami niepełnosprawnymi, rozwijanie koleżeństwa i wzajemnej pomocy, propagowanie zdrowego stylu życia, oraz wzmacnianie poczucia własnej wartości (zgodnie z założeniami  kształcenia specjalnego i  programu profilaktyczno-wychowawczego).
Uczniowie mogli miło spędzić wolny czas zwiedzając stadninę koni, spróbować swoich sił w jeździe konnej oraz posilić się podczas wspólnego grillowania.
Opiekę nad młodzieżą w tym dniu sprawowali Dominika Stefańczyk oraz Arkadiusz Mazur.


20 oraz 22 lutego uczniowie gimnazjów mogli uczestniczyć w atrakcjach przygotowanych przez naszą szkołę w ramach „Ferii z ZDZ”. Młodzież wzięła udział w przygotowanych przez nas zajęciach, dodatkowo mogła zwiedzić placówkę, porozmawiać z uczniami, dyrekcją oraz nauczycielami, a także poznać ofertę kształcenia. 
We wtorek odbył się „Dzień Mundurowy”. Na tą okazję przygotowaliśmy pokaz innowacji wojskowej i policyjnej w postaci prezentacji sprzętu wojskowego, technik składania broni, metod samoobrony oraz elementów udzielania pierwszej pomocy. Ponadto przedstawiona została nowość w zakresie innowacji w naszej szkole, którą będziemy realizować od nowego roku szkolnego, a mianowicie robotyka. Atrakcją tego dnia był pokaz sztuk walki w zakresie taekwondo.
Czwartek minął pod hasłem „Dnia Kulinarno-Sportowego”. Tego dnia w naszej szkole trwało wielkie gotowanie w trakcie którego uczniowie przygotowali znakomite dania kuchni włoskiej (pizzę, pastę z zielonym pesto oraz bruschettę). W trakcie zajęć mogli oni spróbować swoich sił w kuchni oraz poznać naszą pracownię gastronomiczną. Po pracy czas na przyjemności – młodzież mogła skorzystać ze sprzętu sportowego, którym dysponujemy i spalić kalorie w trakcie ćwiczeń na trampolinach.
Całe przedsięwzięcie nie udałoby się, gdyby nie zaangażowanie wielu osób. Przede wszystkim pragniemy podziękować szkole ZDZ z Opatowa za prezentację sprzętu wojskowego oraz pokaz robotyki. Dziękujemy Dominice Stefańczyk wraz z przedstawicielami Stowarzyszenia Jednostka Strzelecka 2026, Arkadiuszowi Mazurowi oraz Annie Mazur za zaangażowanie i czynny udział w prowadzeniu zajęć w tych dniach. Następnie składamy serdeczne podziękowania uczniom, którzy pomagali w organizacji ferii, godnie reprezentowali szkołę i brali udział w zaplanowanych aktywnościach. Na koniec pragniemy podziękować naszym gościom za uczestnictwo w dniach otwartych i mamy nadzieję, że ponownie odwiedzicie naszą szkołę.

VR