W dniach 06-07 czerwca 2017 roku uczniowie Niepublicznego Technikum Zawodowego w Końskich w ramach projektu realizowanego w szkole pn. " Hotelarz i Kucharz Inteligentni Specjaliści - nowe technologie motorem rozwoju edukacji zawodowej" brali udział w warsztatach kuchni molekularnej w Lublinie pod czujnym okiem Jean Bossa.Zajęcia rozpoczęły się od części teoretycznej podczas której Jean Boss omówił różne formy przygotowania dań z użyciem technik kuchni molekularnej. Następnego dnia podczas ćwiczeń praktycznych młodzież z pomocą specjalistów przygotowywała potrawy, które następnie trafiały do degustacji. Wszyscy mogli wykazać się przy sporządzaniu sushi, lodów oraz wielu innych potraw z wykorzystaniem ciekłego azotu. Była również chwila odpoczynku - uczniowie zwiedzili miasto. W ostatnim dniu każdy uczestnik otrzymał certyfikat ukończenia szkolenia w zakresie kuchni molekularnej. Kuchnia molekularna nieustannie wzbudza ogromne emocje. To nowy trend w światowej gastronomii. Liczba sympatyków gotowych podjąć próbę opanowania tej nowej sztuki przyrządzania potraw, sukcesywnie wzrasta. Kuchnia molekularna stawia sobie za cel osiągnięcie idealnego, czystego i doskonałego smaku potraw, serwowanych w zaskakujących formach, jednakże przy użyciu wyłącznie świeżych i naturalnych składników. Udział młodzieży w warsztatach był dla nich nowym doświadczeniem, które w przyszłości mogą wykorzystać w swojej pracy zawodowej.

 

VR