W dniu 1 maja 2016 r. w Parku Etnograficznym w Tokarni uczniowie klasy II technik żywienia i usług gastronomicznych- Aneta Pluta i Michał Wróbel wzięli udział w V edycji konkursu Świętokrzyski Mistrz Kuchni.

Celem konkursu było kształtowanie wśród uczniów nawyku posługiwania się oraz modyfikacji według własnego uznania przepisów kulinarnych. Uczestnicy konkursu mieli1 godzinę i 15 minut na przygotowanie po 5 porcji przystawki z grasicą, szczawiem i jajkiem oraz dania głównego z górką cielęcą, jabłkiem i chrzanem.
Nasi uczniowie mieli nie lada zadanie- startowali w I turze w kategorii kucharzy juniorów. Przygotowane dana cieszyły nie tylko oko, ale przede wszystkim podniebienie!;)
Zadania konkursowe zostały sprawdzone i ocenione przez organizatorów.
Wytypowano trzech zwycięzców w każdej grupie wiekowej.
Gratulujemy umiejętności i kreatywności w wyszukiwaniu oryginalnych smaków!;)

VR