W dniach 20 - 23 września br. uczniowie koneckiego Technikum ZDZ, kształcący się w zawodzie Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych, wzięli udział w wyjeździe edukacyjnym do Poznania. Celem tego kilkudniowego wyjazdu był udział w kursie pizzermana w pizzerii Forno Italia. Uczniowie wzięli udział w wycieczce w ramach realizowanego przez Szkoły ZDZ w Końskich projektu pn.: "Pokolenie Z - Pokoleniem Zawodowców". W ramach kilkudniowego kursu młodzież mogła zapoznać się z wieloma zagadnieniami dotyczącymi całego procesu tworzenia pizzy. Młodzież rozpoczęła od wprowadzenia dotyczącego sprzętu i materiałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania pizzerii. Uczniowie zapoznali się z piecem opalanym drewnem, maszynami do cięcia mozzarelli i maszyną do formowania ciasta. W ramach zajęć praktycznych młodzież pod okiem specjalistów przygotowywała ciasto według konkretnych receptur, wyrabiali i formowali ciasto na pizzę. Ponadto istotnym elementem zajęć praktycznych była obsługa pieca opalanego drewnem oraz wypiekanie wcześniej przygotowanej pizzy. Na zakończenie kursu odbył się wymagający egzamin teoretyczny i praktyczny, którego wyniki były potwierdzeniem zdobytych przez uczniów umiejętności.
Wszyscy nasi uczniowie zdali egzamin, a tym samym uzyskali certyfikaty Pizzaiolo.

VR